Fleksibilitet & Mobilitet

God mobilitet og fleksibilitet er meget viktig for å holde kroppen skadefri, prestere optimalt og kan være en fordel i hverdagen. Våre personlige trenere har stor kompetanse på dette området ettersom det er en av hovedoppgavene våre for våre kunder.

PT-Konsultasjon

Vi tilbyr personlig trening i flere varianter. Book en gratis uforpliktende konsultasjon så finner vi det som passer deg eller dere.

Gratis | 1 timer

Har du en stillesittende hverdag?

Det er en rekke faktorer som påvirker mobilitet. Leddets utforming, alder og daglig aktivitet begrenser mobiliteten.

Den største faktoren er stillingen du er mest i. Mange har jobber der de sitter mye i ro med minimal bevegelse gjennom arbeidsdagen. Dette kan skape stive skuldre og hemme kroppens bevegelighet.  Etterhvert kan man få stiv nakke, vondt i ryggen, kortere muskler bak lårene og musehånd.

Jobber du foran en kontorpult eller er sittende mesteparten av dagen er dette faktisk den største faktoren som begrenser din mobilitet.

Gjennom å trene og utføre øvelser som øker fleksibiliteten og mobiliteten kan du begrense potensielle skader eller vondter som kommer av for mye stillesitting. 

Fordel uansett form

Selv om du trener kondisjon eller styrke og er tilsynelatende sprek kan fleksibiliteten og mobiliteten være dårlig. Dette skjer også med atleter som trener mye. Dette kan føre til at kroppen kan enklere dra på seg skader, men ved god mobilitet og fleksibilitet tåler kroppen mer og du kan holde deg skadefri. Alle er like mottakelige for tøyning uansett alder og kan være ekstra fordelaktig for blodsirkulasjonen i kroppen.

Hvordan blir man mer fleksibel og mobil?

Det er en rekke øvelser eller aktiviteter du kan benytte for å øke fleksibiliteten og mobiliteten. For å bli mer fleksibel handler det ikke nødvendigvis kun om å kunne gå ned i spagaten og bli akrobat. Det handler mye om tøying, men det er også en rekke øvelser som forbedrer mobilitet.

Tøyeøvelser blir delt inn i to grupper: dynamisk og statisk.

Statiske tøyeøvelser

Når man tøyer statisk betyr det at muskelen og leddet holdes statisk, altså i ro i ytterposisjon. Eksempler på dette er for eksempel når du tøyer opp til en vegg eller presser beina ut i spagat. Du setter kroppen i en stilling som forlenger muskelen og holder posisjonen i 15-60 sekunder.

Dynamiske tøyeøvelser

Når du aktivt beveger deg inn og ut av en posisjon som forlenger den aktuelle muskelen tøyer du muskelen dynamisk. Dette gjøres oftest med gyngende bevegelser og kalles for ballistisk tøyning.

Aktiv isolert tøying

Dette er en metode som går under dynamisk tøying og er utviklet for å strekke de aller viktigste musklene i kroppen gjennom to ulike hovedmekanismer.

 

Den første mekanismen er kalt gjensidig hemming, hvor hensikten er å fremme rett holdning. Dette gjøres gjennom å tøye og strekke muskler som har motsatt funksjon. Låret for eksempel har muskler på fremsiden og baksiden, hvor musklene har motsatt funksjon. Ved gjensidig hemming i aktiv isolert tøying, strekkes muskelen på fremsiden for å slappe av baksiden. Også tøyes baksiden for å slappe av muskelen på framsiden. Dette er med på å sikre at muskelen er avslappet før du tøyer slik at du får mest ut av tøyningen.

 

Den andre mekanismen innen aktiv isolert tøyning er å tøye uten å aktivere kroppens beskyttende reflekser. Under aktiv isolert tøying (AIS) strekkes ikke muskler i mer enn 2 sekunder, ettersom kroppen initierer forebyggende mekanismer når tøyninger blir holdt mer enn 2,5 sekunder. Denne metoden forhindrer aktivering av beskyttelses refleksene og vil sikre maksimal forlengelse under tøyning for økt fleksibilitet.

Kartlegging og program

Det er mange ulike måter å bli mer mobil og fleksibel på, men velger du å bli bedre gjennom hjelp av en av våre personlige trenere vil vi kartlegge behovet for øvelser basert på din mobilitet, fleksibilitet, kroppsform og muskler. Gjennom å finne muskelgrupper som er stive og lite mobile kan du få et sett med øvelser som vil hjelpe disse muskelgruppene. Nøkkelen til å bli mer mobil og fleksibel er hyppighet innen utførelse av disse øvelsene. Det er bedre med 10 min med øvelser hver dag enn 1 time med tøying, en gang i uken.

 

Gjennom å trene hos oss i Fornebu PT Studio vil du få tett oppfølging med en av våre personlige trenere. Med stor kompetanse innen trening vil vi opprette et spesialtilpasset treningsprogram for deg. Ta kontakt i dag for en gratis PT konsultasjon.

Innholdsfortegnelse

Kontaktskjema

Skriv eventuelt hvilken pakke du ønsker.